Съзнание

Франсоа Оланд се отказа от битката за Елисейския дворец

Френският президент Франсоа Оланд няма да се кандидатира за втори мандат на изборите през пролетта на 2017 година. „Реших да не се кандидатирам за подновяване на мандата си“, обяви 62-годишният Оланд в телевизионно обръщение към нацията.

Франсоа Оланд е първият действащ президент в новата история на Франция, който не се кандидатира за втори мандат от 1958 година насам. Популярността на действащия френски президент беше рекордно ниска, след редицата терористични атаки в страната. В началото на ноември неодобрението към работата му беше 87%.

Десницата вече избра Франсоа Фийон за свой кандидат за президент. Бившият икономически министър на Оланд – Еманюел Макрон се обяви за независим кандидат. А крайната десница издигна кандидатурата на лидерката си Марин льо Пен.

Кой още ще се изправи срещу Франсоа Фийон в битката за Елисейския дворец? Социалистите имат срок до 15 декември за регистриране на участници в първичните избори, които би трябвало да се проведат през януари догодина.

Бившият френски министър на икономиката Арно Монтбур обяви, че се кандидатира за първичните избори на социалистите. Той напусна поста си в правителството още през 2014 г., след като разкритикува политиката на Оланд в сферата на икономиката. А наскоро във Франция се заговори, че и премиерът Манюел Валс ще се бори за президентската номинация на социалистите.