Съзнание

Франсоа Фийон: Истинската заплаха за Европа не е Русия, а Китай

Президентът на Сирия Башар Асад е ”диктатор”, но уреждането на кръвопролитния конфликт в страната е невъзможно без прякото му участие, заяви победителят на първия тур на първичните избори на френската десница Франсоа Фийон. „Башар Асад е диктатор с окървавени ръце, който според мен няма бъдеще в Сирия в дългосрочен план. Смятам обаче, че, за да спре войната в Сирия и да спрат масовите убийства, трябва да се намери решение”, каза още Фийон.

Според него за целта, трябва да се подходи реалистично и да се работи с хората, които са на терен и безспорно трябва да се работи с Асад и неговия режим. Същевременно френският политик посочи, че през последните години западните държави са направили от Русия свой „виртуален враг” и отказват да сътрудничат с нея, въпреки че тя не е реална заплаха за Запада. Според Фийон, сегашното изостряне на отношенията между Русия и Запада е започнало с провала на опита за „презареждане” на руско-американските отношения, стартирал с идването на администрацията на Барак Обама.

Впоследствие обаче нещата се влошиха, от Русия отново беше направен враг, който е виртуален, а не истински, защото съм убеден, че погледнато в дълбочина, Русия не е противник на Европа”, анализира Фийон.

Фийон изтъкна, че западните информационни атаки срещу Владимир Путин са лишени от смисъл от гледна точка на развитието на отношенията с Москва.

„Независимо кой е президент на Русия, това е най-голямата страна в света, с дълбоко европейска култура, огромни природни богатства, тя е опасна, защото носи товара на ядрено оръжие и никога не е познавала демокрацията. Въпросът е опитваме ли се да стабилизираме Русия и да я направим част от Европа или правим така, че да я изолираме, да я провокираме, да я тласкаме към Азия, която е нашият истински проблем, тъй като заплахата за Европа в дългосрочен план идва не от Русия – тя не е икономическа или финансова заплаха, а от Китай”.

На въпрос дали, ако бъде избран за президент, ще отиде първо в Москва, Фийон каза, че очевидно ще посети най-напред Германия, защото настоящият главен въпрос е как отново да се даде тласък на ЕС и как да се върне бъдещето на Европа.

ТАСС