Съзнание

Франция ще използва кибероръжия срещу потенциални атаки

Франция може да прибегне до употреба на кибероръжие срещу хакерските заплахите, насочени срещу нейните интереси. Това обяви френският министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Франс прес.

„Появата на нова среда и ново кибербойно поле трябва да ни накара да преосмислим дълбоко нашето отношение към изкуството на воденето на война“, каза Льо Дриан.

Във все по-взаимосвързания свят кибератаките, идващи от държави, хакери, терористични групи или престъпници, се умножават. Русия е заподозряна, че стои зад неотдавнашни хакерски атаки в Европа и САЩ, отбелязва Франс прес.

Кибератаките може да парализират жизненоважни инфраструктури, като телефонни връзки, електрически централи и транспортни средства, както и да са насочени и срещу военни цели. Кошмарът на военните е с кибератака да бъде спряна ракета насред полета й към целта или пък дронове да бъдат хакнати насред военна интервенция. Франция следователно ще може да прибегне до киберборбата като към класическо оръжие, за да отговори на атака, дори и тя да е конвенционална.

През януари 2017 г. във Франция ще бъде създадено командване за кибероперациите на армията. То ще бъде под прекия контрол на началника на генералния щаб и ще има 2600 „кибербойци“.

Източник: БТА