Новини

Франция има нов премиер

Френският президент Франсоа Оланд назначи нов премиер на страната. Това е досегашния министър на вътрешните работи Бернар Казньов, предадоха световните агенции, като се позоваха на Елисейския дворец. Казньов ще замени на поста Манюел Валс, който подаде оставка, за да се включи в надпреварата за президентските избори във Франция.

Новият френски премиер беше вътрешен министър от 2014 г. ТАСС определя Казньов като един от най-приближените хора на Оланд. След идването на президента социалист на власт през 2012 г., той заемаше редица постове в правителството, включително на държавен секретар по европейските въпроси.

„Казньов е силна личност, с опит в държавните дела“, заяви източник от обкръжението на Оланд, цитиран от Ройтерс.

Манюел Валс подаде оставка като премиер на Франция, за да се включи в борбата за номинацията на управляващите социалисти за президентските избори в страната. Първият тур е насрочен за април, а евентуалният балотаж – за месец май.

Миналата седмица непопулярният френски президент обяви, че няма да се бори за преизбиране, откривайки пътя пред премиера.

Според проучване на „Ифоп-Фидюсиал“, кандидатът на основната опозиционна сила във Франция Франсоа Фийон ще победи лидерът на Националния фронт Марин льо Пен на втория тур на президентските избори догодина.

Анкетата, проведена в периода 28 ноември – 3 декември, отрежда убедителна победа на Фийон срещу Льо Пен на балотажа с 65 срещу 35 процента. Според допитването никой кандидат на управляващите социалисти няма да се класира по-напред от пето място на първия тур.

БТА/ ТАСС/ Reuters