Новини

Храната, която убива всекидневно е в супермаркета. Какво ни пробутват?

Част III

В САЩ почти всички хора, които обработват парцели земя вече използват само ГМО. Ако влязат полени или семена при съседна земя, фермерите носят съдебна отговорност. В черния списък на Монсанто са поместени неоторизираните производителите. Централизираната власт се използва срещу хората, които произвеждат храната – фермерите. Тя се използва и срещу работниците на тези компании, срещу потребителите, които умишлено се държат в неведение за това, което консумират, от къде идва и какво прави с организма ни.

Eдна от най-важните битки, която потребителите водят е свързана с правото да знаем какво е има в храната ни и как тя се отглежда. Не стига, че не ни позволяват да разберем с какво точно се храним, но вече е незаконно да критикуваме продуктите им. Хранително-вкусовата промишленост се ползва с по-различен вид защита в сравнение с другите световни индустрии.

Модерното селското стопанство е силно зависимо от големи количества петрол. Нашата ферма изразходва около 40 000 литра дизелово гориво на година.

Храната в световен мащаб е на изчерпване, но никой не говори за това. Ние не разполагаме с резерви. Вече има протести по целия свят. Хранителната криза свали и едно правителство.

Иронията е, че средностатистическият потребител не усеща, че притежава власт. Той си мисли, че е просто получател на това, което индустрията му дава. Всъщност това е точно обратното.

Когато стока от супермаркета мине през скенера на касата, ние гласуваме –  местно или не, органично или не. Отделните потребители промениха най-голямата компания в света като забиха и последния пирон в ковчега на синтетичния хормон на растежа.

За да се храниш добре в САЩ например струва повече, отколкото да се храниш лошо. Това изисква повече пари, а някои хора просто не разполагат с тях. И това е една от причините да се търси промяната на ниво политика. За да може морковите да са по-изгодни като цена, отколкото чипса.

Хората си мислят: „Тези компании са толкова големи и толкова мощни, как ние някога ще можем да променим нещата? „

Но погледнете тютюневата индустрия. Тя имаше огромен контрол над обществото, но всичко се срина. Битката срещу тютюна е перфектен модел за това как може да се промени безотговорното поведение на една индустрия. А от храната зависи всяко дете и това определя дали то ще расте здраво или пълно с неясно какви химически и генетични увреждания.

НП/ по материали на Food Inc