26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Първи снимки от Марс на разбилия се апарат Скиапарели

Европейската космическа агенция се опитва трудно да избегне използването на думи като „катастрофа“ или „провал“ относно историческия опит за кацане на Марс. Съдбата на космическия кораб Скиапарели обаче е жестока, показват едни от първите снимки.

На изображенията е видимо как космическият апарат Скиапарели лежи на повърхността на Марс и очевидно не може да функционира. Снимките, събрани от НАСА, биха могли да предоставят нови важни улики за това, което се е объркало при кацането на апрата. Те показват по-тъмно петно около капсулата – възможен знак, че резервоарът с гориво се е взривил.

марс апарат

Припомняме, че Скиапарели трябваше да кацне миналата седмица, като използва комбинация от топлинен щит и парашут, за да забави падането си на Марс. Учените възлагаха огромни надежди за успех на мисията. Грешката обаче възникна на петата минута, преди това всичко вървеше по план, като апаратът се освободи от топлинния щит и включи парашута. Двигателите на Скиапарели е трябвало да се включат половин минута преди кацането и да се изключат при оставащо разстояние от повърхността няколко метра.

Специалистите предполагат, че причина за неуспеха е компютърна грешка. Спускаемият модул е започнал да пада на височина от 2 до 4 км от повърхността на Марс и се е ударил в нея със скорост над 300 км в час.

Скоро след мисията, бяха събрани снимки на зоната за кацане, които разкриха присъствието на две нови точки в марсианския пейзаж – една тъмна зона от космическия кораб и една бяла с парашута.

марс скиапарели

Използвана е по-мощна камера с висока резолюция, съсредоточена върху зоната за кацане, а снимките бяха разпространени днес.

Източник: BBC