26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Почина Фидел Кастро

Бившият кубински лидер Фидел Кастро е починал днес в дома си в Хавана, предаде АФП. Информацията бе потвърдена от неговия брат Раул Кастро, който е настоящ президент на страната, в националния телевизионен ефир. Фидел Кастро ще бъде кремиран днес.

През 1965 г. Кастро става Първи секретар на Кубинската комунистическата партия и трансформира страната в еднопартийна система и социалистическа република. 2 години по-късно съобщава, че Ернесто Че Гевара е загинал в Боливия по време сражения на партизански отряд с правителствени боливийски войски.

По време на политическата си кариера Фидел Кастро посещава България два пъти – през 1972 и 1976 г. В писмо на 18 февруари 2008 г., пет дни преди края на своя мандат, Кастро заявява, че не желае и няма отново да заеме поста председател на Държавния съвет и главнокомандващ армията. Той аргументира решението си с желанието да се концентрира върху вече влошеното си здравословно състояние.

Още същата година парламентът на Куба избира брат му, Раул Кастро за президент на Куба и до днес той изпълнява тази длъжност.

АФП