Новини

Фейсбук наказа Доналд Тръмп изключително сериозно

Надзорният съвет на компания

Фейсбук днес остави в сила решението да се блокира акаунтът на бившия американски президент Доналд Тръмп, предадоха световните агенции.

Дългоочакваното решение може да е знак за това как компанията ще се отнася в бъдеще към световни лидери, които нарушават правилата, отбелязва Ройтерс.

Фейсбук блокира за неопределено време

достъпа на Тръмп до акаунтите му в едноименната социална мрежа, както и в мрежата Инстаграм заради опасения от бъдещи размирици след щурма от 6 януари срещу Конгреса от привърженици на милиардера.

Още при блокирането на акаунтите шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг каза, че рискът да се позволи на президента да продължава да използва услугата, предлагана от компанията, е просто прекалено голям.

После Фейсбук отнесе въпроса до неотдавна учредения си надзорен съвет, който включва учени, адвокати и правозащитници, за да решат те дали да запазят в сила забраната.

Съветът беше създаден от Фейсбук като независим орган в отговор на критиките към компанията за справянето ѝ с проблемните материали. Фейсбук поиска от съвета също да отправи препоръки как да се процедира с акаунтите на политическите лидери.

В последните години всички технологични платформи имаха проблеми с това как да се действа с политици и лидери, които нарушават ръководните им принципи.

Фейсбук беше подложен на критиките

както от тези, които смятат, че компанията трябва да изостави досегашния си подход спрямо политически изказвания, така и от онези, които мислят, че забраната на акаунтите на Тръмп е обезпокояваща проява на цензура.

Тръмп има окончателна забрана да ползва и Туитър, където имаше над 88 милиона последователи.

изт.