Здраве

Фалшивото проучване „Проект 226“ е определено за измамата на века

Звучи като сценарии на филм – хора със зли намерения, папка със секретни документи и червена херинга, която да отвлече вниманието от истината.

Но за разлика от киното тази история е напълно реална като опасността от захарта, която хранителната и здравната индустрии може би се опитват да скрият.

Изследователи от Калифорнийския университет, Сан Франциско, са открили една дълго прикривана истина. Фактите могат да ви повлияят на навиците.

Моля, четете следващите редове с особено внимание и собствена проверка

Анализ на скоро разкрити документи на захарната индустрия показват точно това, което изпълните директори и собственици отдавна знаят за опасностите от захарта.

По-опасни са намеренията на определен кърг да използва модерни манипулативни техники и реклами, за да не бъде разкрита строго пазената тайна за разрушителното действие на бялата захар.

Авторите на анализа го публикуват в списание „JAMA International Medicine“. Само изписването на думата „захар“ в търсачката на страницата води до десетки авторитетни статии.

Анализаторите използвали за това проучване публичните архиви, за да открият документ от около 1600 страници, наричан „Захарните документи“.

Те разкриват коварния план за увеличаване на продажбите на захар в САЩ и Европа, както и да препишат завишения процент на сърдечни заболявания главно на мазнините в храните.

Захарта води до сърдечни заболявания

Още през 50-те години медицинската общност започва да свързва консумацията на захар с висок холестерол и завишени нива на триглецериди.

Според медицински изследвания направени в САЩ и Европа това са два от основните фактора водещи до сърдечни заболявания.

„Захарните документи“ показват, че Sugar Research Foundation (SRF), международна организация за търгуване със захар, още тогава са знаели за връзката между захарта и сърдечните заболявания.

За изненада на екипа от изследователи на описаната връзка със заболяванията планът за насищане на пазара с продукта е успешен. Днес не само в САЩ, но и по цял свят консумацията на захар е достигнала опасни нива.

За да осъществят това хората от SRF наели учени от Харвард да проведат фалшиво проучване, наречено „Проект 226“.

Проучването било публикувано в популярното списание New England Journal of Medicine в далечната 1967 година.

„Проект 226“ целял да формира общественото мнение за причините, водещи до сърдечни заболявания, както и хранителните им препоръки, които щели да бъдат направени от медицинската общност.

Убеждавайки всички, че нискомаслената диета е начина да се предпазят от сърдечни заболявания, индустрията знаела, че тази хранителна празнина ще бъде запълнена със захар.

Горчивата истина

Анализа на Калифорнийския университет се фокусира върху кореспонденцията между двама човека – Роджър Адамс, професор по органична химия и съветник на захарната индустрия от една страна и Марк Хегсщед, изследовател от харвардския екип по „Проект 226“.

Тази кореспонденция разкрива някои шокиращи детайли. Захарната индустрия платила на харвардския екип солидна сума, за да бъде осъществена манипулацията.

Тя платила също и на медицински списания да изфабрикуват погрешни статии за предимствата на захарта.

Били пренебрегнати критични факти за ролята на кръвните триглецериди при сърдечните заболявания.

Може би най-шокираща истина, която захарните документи разкриват е колко лесно могат да бъдат нарушени и манипулирани „научни“ изследвания провеждани от уважавани институции.

Въпреки че може да сте изненадани, освен с диабета, приемът на захар е тясно свързан със сърдечните заболявания.

Проучванията показват, че при хората, които получават 25% или повече от дневните си калории чрез захарта, има два пъти по-голяма вероятност да умрат от сърдечни заболявания.

За безопасно се смята приемането на захар, на по-малко от 7% от калориите за деня.

Злокачествени заболявания

Метаболитната теория за рака е известна, а последните изследвания потвърждават, че захарта може да бъде пряко отговорна за растежа на раковото образувание. 

Много често дори не осъзнаваме, че приемаме допълнително захар с много от храните, които консумираме.

Това се дължи на факта, че често преработените храни – от подправки и зърнени култури до картофен чипс и напитки – съдържат добавени захари. 

Покачване на теглото

Всички знаем, че ако ядем прекалено много, ще увеличим теглото си. Захарта често допринася за проблема по особено подъл начин и без да го осъзнавате. Това се случва особено активно, ако консумирате преработени храни или привидно естествени, но със скрити захари в тях.

Депресия 

Това е друго нещо, което може да не осъзнаете навреме. Депресията често е свързана с възпаление.

В действителност, приблизително една трета от депресивните пациенти са установили, че имат високо ниво на възпаление в телата си.

След като захарта директно влияе върху възпалителните процеси връзката е ясна.

Акне и други кожни проблеми 

Състоянието на кожата зависи до голяма степен от това, с което човек се храни. Ако избирате храни с високо съдържание на въглехидрати и захари, тези вещества могат да повлияят неблагоприятно на вашето хормонално производство. Това от своя страна ще доведе до възпаления и поява на акне.

Стареене на клетката 

Твърде много захар не само може да ви забави и да ви направи по-уморени, но води и до стареене на клетките.

Когато това се случва по-бързо вие сте предразположени към повече заболявания и болести.

Бъбречно заболяване 

Захарта разстройва минералните връзки в тялото ви като пречи на абсорбцията на калций и магнезий. Така тя може да увеличи риска от камъни в бъбреците.

Подагра 

Фруктозата е единствената захар, която повишава нивата на пикочна киселина свързана с подаграта.

Ето защо разумният избор на храни е важен за цялостното здраве, а бялата захар не влиза в списъка с препоръки.

Какви ли други манипулации приемаме за истини, спуснати от научната общност.

НП/wakingtimes