Новини

Фактите: Сливаме се с виртуалната реалност, скоро

След 20 години ще настъпи ера, в която реалният ни живот и виртуалната реалност на практика ще се слеят.

Ако не вярвате то следващите редове ще ви кажат достатъчно.

Хората ще могат да общуват

със своите домашни любимци, но това ще бъде само едно от „чудесата“ през 2040 г., според новата прогноза на японското министерство на науката и технологиите.

В „Бялата книга за наука и технологии“ експертите от Страната на изгряващото слънце казват, че до 2040 г. ще имаме общо човешко съзнание. То ще ни позволи, например, да опитаме храната, която друг човек яде и то без да сме до него.

Ще можем също да водим разговори

с кучета и котки. Хората с увреждания ще преживеят неща като каране на ски, благодарение на виртуалната реалност.

Документът, за който съобщава The Asahi Shimbun, чертае бъдеще, в което тежките машини, които сега се управляват от хора в автомобилни заводи и строителни обекти, вероятно ще бъдат напълно автоматизирани.

Роботи ще отглеждат

плодове и зеленчуци във фермите и ще прибират реколтата, а дронове ще доставят продуктите до магазини и домове.

Около 70% от досегашните прогнози на министерството се сбъднаха, откакто то започна да издава Бялата книга през 70-те години на миналия век.

През 1977 г., например,

японците предсказаха появата на телевизори, които могат да бъдат окачени на стена. А през 1982 г. Бялата книга прогнозира появата на мобилните телефони.

Но от друга страна, някои очаквания – като например, създаването на лекарство за предотвратяване на метастазите на рака, което фигурира като прогноза в Бялата книга от 1977 г., все още не е станало реалност.

Освен това не е завършено проучването на световните океански минерални ресурси, както прогнозира книгата от 1992 г.

НП/20233