Новини

Фейсбук започва битка с фалшивите новини преди изборите в Германия

Компанията „Фейсбук” готви мерки за борба с разпространението на фалшиви новини в Германия преди изборите за Бундестаг, които са тази есен. Социалната мрежа обяви, че ще си сътрудничи с компанията „Коректив” (Correctiv), която ще проверява фактите в разпространяваните в Германия новини през „Фейсбук”.

Към тази дейност в бъдеще ще се включват и други медийни организации. Планира се в Германия да бъде улеснена процедурата за докладване на фалшиви новини. В събота вестник „Рейнише пост” съобщи за плановете на властите във Федералната република да затегне мерките срещу разпространението на невярна информация в социалните мрежи, както и коментари, които подбуждат към омраза.

Експерти посочват, че „Фейсбук” не изтрива от страниците съдържание, което е в нарушение на законодателството и често не отговаря на многобройни оплаквания или изпраща само стандартната формулировка, че съдържанието не предизвиква подозрения. В Германия компанията многократно е критикувана за бездействие по отношение разпространението на съмнителни мнения.

ТАСС