Новини

Експерти посочиха трите причини за гибел на цивилизацията. Кои са те?

Учени от Института за бъдещето на човечество към философския факултет на Оксфордския университет определиха трите причини, които биха могли да сложат край на нашата цивилизация. Това са пандемия, климатична промяна или ядрена война.

Според експертите в момента правителствата по света не правят достатъчно, за да предпазят планетата от възможните заплахи. Освен това е остър проблемът със заплахата от биологично оръжие.

Докладът на института „Екзистенциалният риск. Дипломация и управление” се базира на допитване сред широк кръг от учени, участващи в редица специализирани изследвания и мероприятия, организирани от университеттите Оксфорд и Кембридж. Специалистите призовават международните лидери да обърнат внимание на засегнатите в доклада проблеми.

По-рано британски и американски геофизици предрекоха, че в средата на века ще случи електрическо рухване на планетата, т.е. електрическите системи ще излязат от строя. Група от руски и американски специалисти смята, че тогава могат да бъдат разрушени градовете в зоната на вечния мраз в Източен Сибир, защото ще се разруши устойчивостта на земните пластове, върху които са изградени постройките.

БГНЕС