Новини

„Екзо Марс“ ще навлезе в орбитата на червената планета. Какво да очакваме?

На 19 октомври експедицията „Екзо Марс“ ще влезе в орбитата на Червената планета и ще започне изучаването на нейната повърхност

„В най-скоро време „ЕкзоМарс“ ще попадне в орбитата на планетата и ще изследва нейната повърхност, след което ще бъде спуснат десантният модул“, заяви ръководителят на държавната корпорация „Роскосмос“ Игор Комаров на среща с президента на Русия Владимир Путин.

Марс

Мартенският старт на мисията Комаров нарече знаково събитие, тъй като той увенча над 10-годишния труд на учените. „Ще бъде отработена технологията на кацането и тествана апаратурата, която ще изследва повърхността на Марс. От орбитата приборите ще изследват атмосферата на Марс и ще изпратят важни научни данни на специалистите“, допълни Комаров.

„На следващия етап, към 2020 година, ние планираме изстрелването на модул, който да може да каца и излита, отбеляза ръководителят на „Роскосмос“.

Марсоход

На този етап от усвояването на Марс се предвижда кацане, събиране на образци, отработването на технологията по излитането и връщането на полезния товар с пробите от почвата на планетата на Земята.

Източник: БТА