Гледайте филма

Пробуждането. Можем ли да излъжем Матрицата?

София, вторник 26 септември 19:00 кино Люмиер. Билети на касите на НДК

ВИЕНА, неделя 1 октомври 18:00 Hollywood Megaplex Gasometer. Билети на epaygo.bg

Хасково, четвъртък 5 октомври 18:00 ДКТ „Иван Димов“. Билети на касата на театъра.

ВАРНА, четвъртък 12 октомври 19:00 Фестивален и конгресен център. Билети на fccvarna.bg

Новини

Европа се готви за глобална екологическа катастрофа

Европейската комисия разработи

насоки за бизнеса в ЕС да започне тестване на нова пътна инфраструктура и енергийни проекти, за да се подготви за предстояща глобална катастрофа.

Само ако съоръженията отговарят на изискванията за безопасност в условията на изменение на климата, страните ще могат да се класират за допълнителна финансова подкрепа, съобщава Ройтерс.

Строителите на пътища, железопътни линии и електроцентрали трябва да гарантират, че проектите са надеждни при наводнения и опустошителни суши.

Експертите предписаха точно

какви изисквания трябва да спазват предприятията, какво оборудване да използват за борба с последиците от изменението на климата.

При подходящо ниво на екологизиране и устойчивост в условията на екстремни природни явления предприятията ще могат да получават средства за развитие от специалния фонд на ЕС в размер на 17,5 милиарда евро (20,8 милиарда долара).

Предприятията да вземат предвид

възможните рискове, свързани с изменението на климата в бъдеще, и ако бъдат идентифицирани „слаби места“, да коригират изграждането на пътища, мостове и енергийни предприятия.

Като мерки за реакция се счита, че промените в структурите на обектите повишават тяхната устойчивост на високи температури, създаването на системи за реагиране при аварийни ситуации в случай на наводнения.

Съгласно изискванията на ЕС,

компаниите също трябва да изчислят емисиите на парникови газове по проекта, за да проверят дали е приемливо и отговаря ли на климатичните цели за нулево замърсяване до 2050 г.

Препоръки за разработчици на стратегически важна инфраструктура за страните бяха приети на фона на катастрофални наводнения, ударили северозападна Европа през юли.

Членовете на комисията на ЕС

подчертаха, че дори най-богатите държави не са готови за глобално затопляне.

Проливните дъждове и лошото време доведоха до огромни икономически загуби поради нарушаване на световните търговски вериги за доставки.

Екстремните наводнения в Германия и Белгия доведоха до стотици смъртни случаи и сериозни наранявания.

изт.