26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Еверест е във фокуса на климатичните промени

Учени откриха растения по високите склонове на Еверест

Климатолозите проучиха сателитни снимки на склоновете на Еверест направени през последните две десетилетия и откриха, че за тези години растителността му бързо се увеличава и до 5500 метра.

„Настъплението“ на растителността може значително да ускори топенето на ледовете в Хималаите, предава ТАСС, като се позовава на информация на пресслужбата на университета Ексетър (Обединеното кралство).

Проучването е публикувано в списание Global Change Biology. 

Почти всички климатолози на Земята днес не се съмняват, че глобалното затопляне съществува.

За съжаление то коренно ще промени лицето на планетата, ако увеличаването на температурата не може да бъде поддържано на 1,5 градуса по Целзий. А видимо за сега това трудно се отдава на правителствата.

Това се доказва не само от стотици компютърни модели на климата на планетата, но и от данни от различни климатични спътници, метеорологични станции и океански шамандури. 

Първите и основни жертви на този процес ще бъдат, както вече показва практиката, полярните райони на Земята и планинските ледници.

Температурата около тяхната територия вече е станала с 4-9 градуса по Целзий по-висока, отколкото през миналите векове, което може да доведе до необратими промени: по-специално до факта, че площта им ще бъде намалена. 

Настоящите прогнози на учените сочат, че до средата на века площта на ледниците в Алпите ще бъде намалена с 45%, независимо какво ще направи човечеството за борба с глобалното затопляне. 

Източник: Агенция „Фокус“