Съзнание

Европол предупреди за опасност от нови атентати

Има опасност от нови терористични атаки в Европа, подготвени от ИДИЛ. За това предупреждават от Европол. Според разузнавателните служби е много вероятно потенциалните терористи да се намират вече на Стария континент. На най-голям риск е изложена Франция, а Белгия, Германия, Холандия и Великобритания също са потенциални цели.
Терористичната организация „Ислямска държава“ губи позиции в Близкия изток, но променя тактиката си в Европа и остава заплаха за континента.

„От гледна точка на ИД терористичните актове, извършени в Белгия и Франция през 2015 г. и 2016 г. са успешни и ефикасни. Взимайки предвид този факт, както и това, че терористичната групировка все още има възможност за нанасяне на удари, в Европа остава вероятността от нови атаки в близко бъдеще, както на единаци, така и на групи“, се казва в доклада.

От Европол посочват още, че опасността от подобни нападения не важи само за вече нападнатите страни, но и всички останали, които са част от антиправителствената коалиция, водена от САЩ. В същото време атаките могат да бъдат организирани по начин, който да компрометира сирийските бежанци и да застави европейските страни да променят своята политика спрямо тях.

В документа се посочва още, че като най-вероятни оръжия на бъдещи атаки са тези, които вече са използвани при предишни нападения. От Европол посочват също, че отслабването на позициите на „Ислямска държава“ в Близкия изток води до връщането на много бойци в техните родни държави, което представлява потенциална опасност за сигурността.

Бгнес