Новини

Европейският парламент одобри търговското споразумение с Канада

По време на заседание в Страсбург ЕП одобри договора с 408 „за“, 254 „против“ и 33 въздържали се. Приемането на текста беше посрещнато от бурни аплодисменти. Те контрастираха с протеста пред сградата на парламента по време на заседанието му. В него се включиха около 700 души, част от които блокираха и входа към сградата, преди да бъдат премахнати от полицията.

Парламентарното одобрение позволява временното прилагане на СЕТА да започне най-рано следващия месец.

„Този документ ни позволява да извлечем икономически и геополитически изгоди, да задълбочим икономическите си взаимоотношения, да утвърдим нашата търговия и нашите ценности, да укрепим съвместното партньорство“, каза преди гласуването еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

Споразумението между ЕС и Канада за свободна търговия беше подписано на 30 октомври в Брюксел. То предвижда отпадане на 99% от митата между двете страни и предвижда специален режим на предварително действие, който позволява влизането му в сила преди ратифицирането му от всички 28 страни членки на съюза.

Според европейските лидери споразумението е победа на световната търговска система, която е заплашвана от новия американски президент Доналд Тръмп, който неведнъж се е изказвал против аналогичното на СЕТА споразумение между САЩ и ЕС – ТПТИ.

От своя страна противници на сделката я определят като потенциална опасност за здравето, върховенството на закона и икономическото състояние на страните от съюза.

Бгнес