Съзнание

Европа на две скорости

„Европа на няколко скорости съществува. Не може някои държави от ЕС да пречат на други да напредват“, заяви днес председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по повод идеята на Белгия, Люксембург и Холандия, подкрепена и от други страни, за обособяване на ядро и периферия в Общността на основата на членството в Еврозоната.

Идеята бе представена официално по-рано този месец на заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Малта. Според тази идея ЕС може да се промени така, че държавите от Общността да участват само в онези политики, които възприемат безрезервно.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

„Отделянето на средства за отбрана е еднакво важно с инвестициите в хуманитарна помощ“, посочи още Юнкер. Той отбеляза, че е представил това виждане в разговор с вицепремиера на САЩ Майк Пенс. По неговите думи отбранителните разходи са толкова важни, колкото и средствата, отделяни за развитието на държави извън ЕС.

„Имаме инвестиционен план за Африка, това е континентът на бъдещето, трябва да се борим с причините за имиграцията“, допълни председателят на ЕК.

БТА