26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Съзнание

ЕС чака указания от Вашингтон за санкциите срещу Русия

На 15 и 16 декември Европейският съюз отново ще обсъди антируските санкции, пише вестник „Известия“, цитиран от Агенция Фокус. В момента единодушие по този въпрос между страните членки на блока няма. Лидерите на европейските държави ще се съберат в Брюксел, за да дискутират по-нататъшните политически действия по отношение на Русия. Изглежда, че настроенията против санкциите обаче започват да се разпространяват сред все повече държави на ЕС. Някои от членките на блока предлагат алтернативни санкции.

Според източник от ЕС през декември ще бъде предложено да се откажат единните санкции срещу Русия и да се въведат санкции поотделно от страните, които искат да продължат ограничителната борба.

„ЕС трябва да се откаже от абсурдните санкции срещу Русия. Това е напълно безполезно и непродуктивно. Това разбиране започва да се споделя от все повече наши колеги“, коментира източникът на вестника.

ЕС иска да докаже, че имаме обща външна политика. Това не е така, тъй като ЕС не се явява унитарен политически субект, което е и нашата слабост. Сега Брюксел чака от Вашингтон указания, за да разбере как да действа по-нататък. Надявам се, че думите на Доналд Тръмп за външната политика на САЩ няма да останат само предизборна риторика. Всички действия на ЕС са продиктувани от Вашингтон, а това означава, че победата на Тръмп има важно значение и за външната политика на блока“, заяви италианският депутат Стефано Валдегамбери.

Фокус