Новини

Ето как постоянното наблюдение влияе на мозъка?

Съвременната технология става все по-добра в следенето на нашите действия и предсказването на нашите решения.

Дали постоянното наблюдение вреди на живота ни по негативен начин?

Кой ни следи постоянно?

В момента ви следят. „Cookies“ проследява всеки уебсайт, който посещавате. Вече почти всеки има „смарт“ телефон, който посочва точната ни локация.

Ако сте някъде извън дома си, има и доста голяма вероятност камера да следи вашите действия. Какъв ефект може да има този „контрол“ над поведението и мозъка ви?

Оказва се, че това може да ви натовари не по-малко от психически разстройства като депресията.

Възможно е да причини и симптоми, наподобяващи тези при посттравматичен стрес. Понякога дори устройствата, с които ни проследяват могат да бъдат „принудени“ да излъчват специфични честоти.

Това вече е правено при демонстрации, протести, футболни срещи и други проява на масово събиране на хора.

Какво казва медицината?

Според клиничният психолог Брок Чисхолм влиянието на различните форми на наблюдение върху човека зависи от неговата осведоменост за причините и продължителността на този процес.

Чисхолм сравнява усещането от това действие с чувствата на животно, наблюдавано от хищник – може да доведе до състояние на стрес и страх.

Заместник директорът на Amnety Tech към Amnesty International Джошуа Франко твърди:

„Страхът и несигурността, причинени от наблюдението ограничават действията ни повече от всякакви мерки на полицията. Не се налага да ни арестуват и да ни тикнат в затвора.

Ако се чувствате сякаш ви наблюдават, вие сами ще наложите ограничения над себе си. Трудно е човек да се чувства свободен при такива условия.“

Наистина ли ни следят всекидневно?

Днес ние помагаме на правителствата в тяхната задача да ни контролират и следят чрез консумирането на все повече технологии.

Те следят всяка наша стъпка и записват нашите разговори. А според Едуард Сноудън всеки разговор в света е записан на чифров носител. Технологиите дори дават информация за личните ни предпочитания и интереси.

Дали вече не е твърде късно? Дали все още можем да ограничим контрола, налаган над нас?  Можем ли да си позволим да бъдем предводители на собствения си живот?

motherboard.com