Новини

Европейският парламент спира разговорите с Турция за членство

Току-що френската телевизия France 24 съобщи, че Европейският парламент замразява разговорите с Турция за членство в Европейския съюз. Новината е дословно съобщена така: „Европейският парламент подкрепи замразяване на турските преговори за членство.“ Решението е взето заради репресиите от страна на Анкара след опита за преврат през юли.

Приетото предложение гласи, че Европарламентът призовава Европейската Комисия и страните-членки да започнат временно замразяване на преговорите за присъединяване на Турция. По-рано пък турският президент Реджеп Ердоган заяви, че гласуването няма стойност.

С това  политиката на турската страна спрямо съюза става повече от важна за стабилността на Европа. Най-силно засегнати от подобно решение ще се окажат България и Гърция. Двете страни са подложени на изключително агресивен безконтролен наплив на мигранти от райони нямащи нищо общо с военни десйствия.

Приетата Резолюцията има незаконодателен характер. Документът беше приет с 479 гласа „за“, 37 „против“ и 107 въздържали се, съобщи БТА.  В документа се казва, че ЕС и ЕП вече категорично са осъдили неуспешния опит за военен преврат в Турция и са признали законната отговорност на турските власти за подвеждане под съдебна отговорност на отговорните и участвалите за този опит.

Турция е важен партньор и от Анкара се очаква да спазва най-високите стандарти по отношение на демокрацията, включително зачитането на правата на човека, основните свободи и всеобщото право на справедлив съдебен процес.

Използването на репресивни мерки от страна на турското правителство в условията на извънредно положение е несъразмерно и нарушава основните права и свободи, защитавани от турската конституция, демократичните ценности, на които се основава ЕС, и противоречи на Международния пакт за граждански и политически права, пише в резолюцията.

Евродепутатите отбелязват, че след опита за преврат турските власти са задържали 10 членове на парламента от опозиционната Демократична партия на народите, както и около 150 журналисти. Към броя на задържаните се прибавят 2386 съдии и прокурори, както и 40 000 други турски граждани.

В Турция 129 000 държавни служители или са временно отстранени от длъжност (66 000), или са уволнени (63 000), като срещу повечето от тях до момента няма повдигнати обвинения.  ЕП отчита и факта, че  турският президент Реджеп Ердоган и турското правителство многократно са правили изявления за връщане на смъртното наказание.

НП/Fr24