Новини

Илън Мъск: Безусловният базов доход е бъдещето на обществото

Машини с изкуствен интелект постепенно се превръщат в предпочитан служител от много компании. В обозримо бъдеще хората ще бъдат изместени от работните си места и заменени с роботи. Масовата безработица от своя страна би довела до нуждата от въвеждане на „универсален базов доход“. Това твърдение е на собственика на компаниите „Тесла” и „Спейс Екс“ Илън Мъск.

Милиардерът обясни, че нашите опции за полагане на труд срещу заплащане в бъдеще ще бъдат ограничени, тъй като автоматизацията ще е навсякъде, но така хората ще разполагат с много повече свободно време и възможности да се наслаждават на живота си. Един от ключовите моменти за човечеството в бъдеще ще бъде постигане на симбиоза с „цифровия супер интелект“, за да сме в унисон с развиващия се свят. Според Мъск именно това ще бъде най-голямото предизвикателство за човечеството.

Дори дейности и професии, които изцяло зависят от човек днес, като управлението на камион например, съвсем скоро ще бъдат извършвани от автоматизирани технологии. В тази ситуация хората ще изгубят дохода си, което ще разкрие абсолютно нови възможности.

„Ще се стигне до необходимостта от приравнен основен доход за всеки човек, който да се изплаща от държавата безусловно. Хората ще могат да се занимават с много по-интересни и творчески неща. Тогава обаче ще трябва да намерим начин за интеграция в свят, управляван от изкуствен интелект“, твърди Илън Мъск в интервю за телевизия CNBC, отбелязвайки, че това ще бъде най-тежката част.

Главният изпълнителен директор на „Тесла“ дава за пример потенциалните възможности на товарните камиони с полуремаркета. Един ден, тези камиони няма да се нуждаят от шофьори, а ще работят автоматично, докато човек следи ситуацията отстрани. При възникнал проблем, той ще може да реагира от разстояние.

Само преди няколко седмици Илън Мъск разкри, че автомобилите Тесла, които в момента се разработват ще бъдат оборудвани с пълна автоматизация.

„Технологията скоро ще даде възможност за пълно самоуправление по целия път от Лос Анджелис до Ню Йорк, без да е необходимо и едно докосване“, разказва още милиардерът.

От „Тесла“ разкриват, че превозните средства с новия хардуер – Model S и Model X вече са в производство. Мъск отбелязва, че това ще отнеме време, тъй като трябва да се одобри софтуера и да бъдат направени необходимите проверки преди активирането на системите за самоуправление. Приоритет в производството на фирмата е безопасността, като се разработват възможности, гарантиращи 10 пъти по-голяма безопасност за човека.