Хипотези

Падането на визите за Канада минава през СЕТА

Вече официално заявената позиция на България гласи, че нашата държава ще подкрепи споразумението между Европейския съюз и Канада, ако последната премахне визите за български граждани.

Визите ще паднат и без споразумението СЕТА. В противен случай Европейския съюз, според собствените си правила, трябва да приложи реципрочни мерки срещу гражданите на Канада и САЩ. Неизгоден и за ЕС, и за партньорите ни от Северна Америка вариант.

Очакванията за значими икономически ползи, които се прокрадват в публични изказвания, са меко казано недоказуеми. Докато вредите са неизбежни. Ще подчертаем само три неща, които задължително трябва да присъстват в това споразумение, за да бъдат защитени интересите на българските граждани.

В СЕТА трябва да има социален стълб

Тези „икономически и търговски“ споразумения имат социални ефекти. За съжаление, последните не са обект на проучване, не са и тема на преговорите. Подчертаваме, че доклад на Европейския парламент сочи, че другият спорен проекто-договор – този със САЩ, ще доведе до натиск върху социалните ни системи. Без оценка и мерки за засилване на трудовите, социалните и гражданските права, приемането на СЕТА означава още по-уязвими български граждани, които ще имат нужда от подпомагане.

CETA e остаряло в зародиш

Основният порок на международната търговия в последните десетилетия е, че тя бива използвана от глобализирани фирми за укриване на данъци чрез фиктивни филиали, регистрирани в „офшорни зони“ с близко до нулата облагане. Само ЕС губи по тази причина 1 трилион евро годишно. Затова всички търгуващи държави са принудени да прехвърлят все повече от фискалното бреме върху гражданите и националните компании, намалявайки реалните доходи, задушавайки пазарното търсене, обричайки на деградация социалните услуги и инфраструктурата. Това пряко ощетява и местния национален бизнес, защото предоставя на мултинационалните компании драстично нелоялно конкурентно предимство. В крайна сметка то поражда все по-голямото социално и политическо напрежение, каквото виждаме в последните години в целия ЕС и в Северна Америка.

СЕТА – възможност евроатлантическата общност да поеме отговорност за бежанската вълна

Един от най-наболелите проблеми в момента е човешкият поток от Близкия Изток към Европа. Хаосът, който от години се настани в тази страна, прогони милиони нейни жители. Бежанските потоци заляха Сирия. Днес Европейският съюз е заложник на турския президент Реджеп Ердоган, който търгува със съдбата на прогонените от военни действия хора, струпани на южната ни граница. И никакви стени и огради няма да решат проблема.

В тази ситуация България трябва да защити сигурността на своите граждани, без да отказва солидарност с милионите прогонени от домовете си хора от Близкия Изток. За немалка част от тях тъкмо Канада е желана дестинация. Хора се давят, години наред  живеят в палатки, изостря се социалното и гражданско напрежение в европейските държави. Това може да спре само по един начин – Западът и евроатлантическата общност трябва да поемат отговорността си за стореното в Близкия Изток.

със съкращения, пълния текст тук.