26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Хипотези

Пророчеството на Айнщайн се потвърждава. Гравитационните вълни съществуват

Учени разкриха зашеметяващо откритие в стремежа си напълно да разберат гравитацията. То се определя като нова революционна ера в науката. Те са наблюдавали деформация на време-пространството, генерирано от сблъсък на две черни дупки на повече от милиард светлинни години от Земята. Според учените с гравитационните вълни се очаква да се разбере как се е получил и самият Голям взрив.

Изследователите твърдят, че новото засичане на гравитационни вълни възвестява нова ера в астрономията. Откритието е кулминация на проучвания в продължение на десетилетия и може да доведе до тотално преосмисляне на Теорията за Големия взрив и дори до ново разглеждане на устройството на цялата Вселена.

По този начин теоретичното допускане на Алберт Айнщайн за съществуването на гравитационни вълни от преди 100 години, се потвърждава. Професор Карстен Данзман от Университета „Лайбниц” в Хановер, Германия твърди, че засичането е едно от най-важните развития в науката от откриването на Хигс бозона.

Двете черни дупки са около 30 пъти по-масивни от Слънцето и се намират на 1,3 милиарда светлинни години от Земята. Използвани са два лазера във Вашингтон и Луизиана и е измервано поведението на техни лъчи. Засечени са минимални колебания при преминаването през тях на гравитационни вълни. Колебанията са били конвертирани в звукови вълни и учените успели да чуят как двете черни дупки се сливат.

НП/ Daily Mail