Новини

Земята притежава гигантска химична лаборатория. Водата не се е появила от астероид

Водата на Земята не е била донесена от астероиди или метеорити, а се е появила в резултат на химични реакции в недрата й. Това гласи ново проучване на екип от учени съставен от ирландски, канадски и китайски геофизици. Учените създали модел на условията, които са характерни за недрата на Земята – температура около 1400 градуса Целзий и налягане, което е 20 000 пъти по-голямо от това на земната повърхност. При подобни параметри съдържащият се в земната мантия силициев диоксид влиза в химична реакция с водорода и това води до образуване на вода и силициев хидрид.

Геофизиците заключиха, че такива реакции може да има на дълбочина от 40 до 400 километра под повърхността на планетата. Оказало се, че подобно взаимодействие може да предизвика натрупване на вода в скалите, а не по повърхността им и налягане до 200 000 атмосфери. При излизането на течността от скалите въпросното налягане може да стане причина за силни земетресения.

София Съмър фест

24 юли 2024 от 20:30 ч.

ПРОБУЖДАНЕТО

Един филм на Стойчо Керев

Купете билети

Учените се надяват в бъдеще да изяснят дали описаният от тях феномен е характерен за всички слоеве на земната мантия или е локален. В случай че е локален, това ще означава, че водата на нашата планета е донесена от астероиди или комети.

Източник: БТА