Новини

Разкопаха нацистки лагер на смъртта. Откритието вледени археолозите

С нахлуването в Полша през 1939 г. нацистка Германия планира да унищожи не само държавата, но и полската нация. Намерението е поляците, активно ангажирани в дейностите на полската държава, да бъдат убити, а останалите да бъдат превърнати в роби. Нацистите са извършвали множество зверства по време на Втората световна война.

За осъществяването на тези планове окупаторът  започва изграждането на лагери на полска територия.

---

В много случаи, за да прикрият доказателствата за действията си, те са избивали свидетелите като са ги изгаряли. Едно от тези места е „Лагерът на смъртта“ в Собибор, Полша. Наскоро той бе разкопан отново от археолози. А това, на което се натъкнаха се оказа твърде шокиращо.

Към края на войната, когато поражението изглежда неизбежно, нацистите опитват да прикрият следите на жестоките зверства, които са извършвали в Полша. Те изгарят лагерите до земята и запълват гробовете с бетон.

Екип от полски и израелски археолози осъществи мащабно изследване на мястото в Собибор, с цел да разкрие какво се е случвало там и какви са останалите следи от деянията на немската армия.

археолози полша

Един от израелските археолози, Йорам Хайми е имал двама чичовци, които са били убити именно в този лагер.

ключове хитлер

Предметите, на които се натъкват са комплекти от брави и ключове, с които са заключвани затворниците в килиите си. Откриват също и много лични вещи сред руините, като този пръстен, чийто надпис гласи: „Ето, ти се освети при мен“.

пръстен война

Археолозите откриват и множество тела. Малко над 60 затворници успяват да се измъкнат живи от лагера в края на войната. Останалите са хвърлени в масови гробове, като този.

масов гроб полша

Голяма част от лагера е унищожен, но най-ужасяващите останки все още са съхранени, като част от стените на газовите камери.

газова камера

„Никога няма да разберем как някой някога може да е извършвал такива ужасяващи престъпления. Но сега жертвите, открити на това злокобно място най-накрая ще могат да бъдат погребани с уважението, което заслужават“, споделят археолозите.

лагер полша

Пожеланието нищо подобно никога не се случва отново на човечеството е основиния мотив движил работата на екипа по разкриването на зловещото място.

НП/sobibor.info.pl