26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Хипотези

Древна мегалитна структура по-стара от пирамидите

Екип от антрополози от университета на Уайоминг (UW) и университета на Калифорния, Санта Барабара, откри древна мегалитна структура в перуанските Анди, която е по-стара от Великите пирамиди на древен Египет.

Датиран от около 2750 г. пр.н.е., с помощта на радиовъглеродни техники за датиране, кръглият каменен площад е построен с помощта на масивни вертикални камъни, поставени в изправено положение.

Този метод на строителство е подобен на други обекти от древния свят, като Стоунхендж, който е приблизително на същата възраст като новооткрития каменен площад.

Невиждано досега

Изследователите обаче казват, че това е стил на строителство, „невиждан досега“ в Андите.

„Тази структура е построена приблизително 100 години преди Великите пирамиди в Египет и приблизително по същото време като Стоунхендж“, обясни доцентът на UW Джейсън Тухи, който е водещият изследовател на проекта, в публикация, обявяваща констатациите на екипа.

Изследванията на уникалното място, което се намира в археологическия обект Callacpuma в басейна на Кахамарка в Северно Перу, започват още през 2015 г. Оттогава са открити многобройни артефакти, „свързани с живота в миналото“.

Мегалитна структура

Измерена на около 60 фута в диаметър, древната мегалитна структура се състои от два концентрични кръга от масивни камъни, поставени изправени. Показателно е, че огромните камъни се държат на място без хоросан.

Изследователите казват, че този метод на строителство е не само изключително необичаен в сравнение с други обекти от каменната ера, открити преди това в Андите, но е такъв, който никога не е бил виждан досега в местния район.

Изследователите също така посочват, че древното място е едно от най-старите, ако не и най-старите, мегалитни структури, откривани някога в Андите, предхождащо много по-известни места от цял ​​свят.

Подробно описание на откритията и методите на екипа е публикувано в списанието Science Advances под заглавието: „Монументален каменен площад на 4750 B.P. в долината Кахамарка в Перу.“