Съзнание

Кърк Дъглас празнува 100 лета с Майкъл и Катрин Зита – Джоунс

Легендарният холивудски актьор Кърк Дъглас, снимал се във филмите „Спартак“, “ Жажда за живот“ и „Пътища на славата“, днес празнува 100-годишнината си.
Той бе номиниран три пъти за награди „Оскар“, преди да получи престижното отличие за цялостната си кариера. Кърк ще чества 100-годишнината си на парти с 20 гости, организирано от сина му Майкъл Дъглас и снаха му Катрин Зита-Джоунс.

„Имах шанса да срещна жената на живота си преди 63 години. Смятам, че прекрасният ни брак и дискусиите ни нощем ми помогнаха да оцелея след какви ли не предизвикателства.“

Кърк Дъглас, който е син на руски имигранти, се е превъплътил в образите на някои най-митичните персонажи в историята на седмото изкуство, от художника Винсент Ван Гог до точния стрелец Док Холидей. Снимал се е в около 80 филма, сред които „Одисей“, „Викингите“, „20 000 левги под водата“, „Гори ли Париж?“, „Престрелка в О.К. Корал“, „Седем дни през май“, припомнят от БТА.

За ролята си в „Шампион“ получава първата от трите си номинации за „Оскар“ за най-добър актьор. Другите две са за „Лошият и красавицата“ и „Жажда за живот“.

72-годишният Майкъл и 69-годишният Джоуел, са от първия му брак с актрисата Даяна Уебстър, с която се развежда през 1951 г. Ан Байдънс ражда синовете му Питър и Ерик Дъглас.

НП/БТА