Новини

Доналд Тръмп от днес е 45-тият президент на Съединените щати

Съединените американски щати имат нов държавен глава и върховен главнокомандващ. След като официално положи своята клетва, Доналд Тръмп от днес е 45-тият на САЩ.

Кой е новият президент?

Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в Ню Йорк. Завършва военната академия на щата Ню Йорк, а през 1968 г. продължава образованието си в университета „Уортън“ в щата Пенсилвания, където следва икономика. Доналд Тръмп започва своята кариера в компанията на баща си в сферата на недвижимото имущество. През 70-те години на ХХ век започва да се занимава със строителство, хотелиерство, шоубизнес и хазарт, които му носят милиардни печалби.

Въпреки това в началото на 90-те години изпитва финансови затруднения и дори обявява банкрут, но след 1997 г. започва да възстановява позициите си. По данни от 2016 г. имуществото му се оценява на 3,7 милиарда долара. Няма политическа кариера преди президентската кампания и е първият президент на САЩ, който не е държал нито изборен, нито военен пост.

На 16 юни 2015 г. Доналд Тръмп обявява, че ще се кандидатира за президент на САЩ от Републиканската партия с думите „Аз ще съм най-великият президент, сътворен някога от Бог“. Още от самото началото на президентската надпревара Тръмп изпреварва останалите си съперници от Републиканската партия, задминавайки сериозни конкуренти като Джеб Буш, Скот Уокър, Марко Рубио и Тед Круз. Според републиканците, участващи в допитванията, Тръмп прави добро впечатление с това, че „говори това, в което вярва, а не това, което хората искат да чуят“.

На 26 май 2016 г. става известно, че Доналд Тръмп е събрал гласовете на 1238 делегати от партията – достатъчно, за да бъде избран за кандидат-президент на републиканците. На 14 юли той обявява, че негов кандидат за вицепрезидент ще бъде губернаторът от щата Индиана Майкъл Пенс.

Доналд Тръмп е срещу абортите, освен в случай на изнасилване кръвосмешение или, ако животът на детето или на майката е застрашен. Против еднополовите бракове е, но е на мнение, че решението за това трябва да остане в ръцете на щатските власти, а не на централното правителство.

От икономическа гледна точка, Тръмп е за понижаването на корпоративния данък до 15%. Самият той се обявява за свободна търговия, която според думите му да е „сравнително справедлива“. Според него икономическият блок НАФТА е „най-лошото търговско споразумение някога“ и не подкрепя Транстихоокеанското споразумение за партньорство (ТТП).

Във външната политика Тръмп е националист – той е против намесата на САЩ в делата на другите държави. Той е за това САЩ да увеличат военния си бюджет, но смята, че по-добре ще бъде да намалят средствата, които изразходват в помощ на съюзниците си в Източна Азия и НАТО.

На 8 ноември 2016г. Доналд Тръмп беше предпочетен пред кандидата на Демократичната партия Хилари Клинтън с 289 на 218 електорални гласа. И така бе избран за следващия президент на САЩ.

От днес 45-тият президент на САЩ се казва Доналд Тръмп.