Съзнание

Доналд Тръмп към Тереза Мей: БРЕКЗИТ е прекрасно нещо

Тереза Мей пристигна във Вашингтон, за да проведе разговори с президента на Съединените американски щати, Доналд Тръмп. По този начин тя стана първият чуждестранен лидер, който се срещна с държавния глава на САЩ след встъпването му в длъжност на 20 януари.

Британският министър-председател определи победата на републиканеца в президентските избори миналата година като „зашеметяваща“. Едно от първите неща, които направи Мей е да отправи покана към Тръмп от името на британската кралица да посети Лондон по-късно тази година.

Държавният глава на САЩ заяви, че напускането на Европейския съюз от страна на Великобритания (Брекзит) ще бъде „прекрасно нещо“ за Лондон и ще създаде възможност за нови търговски споразумения. „Мисля, че Брекзит ще бъде прекрасно нещо за страната ви. Ще имате своя собствена идентичност и ще можете да създавате свои собствени търговски споразумения без да има кой да ви наблюдава“, обясни Тръмп. В хода на съвместната пресконференция Тереза Мей заяви, че САЩ и Великобритания застават на „100% зад НАТО“, въпреки скорошни коментари от страна на американския президент, в които определи Алианса като остарял.

Друга тема, която беше засегната по време на срещата между двамата лидери беше какво е окончателното решение на Тръмп относно използването на мъчения по време на разпити. Държавният глава на САЩ заяви, че ще приеме решението на министъра на отбраната Джеймс Матис да не се използват мъчения по време на разпити.

Една от основните теми на разговора между Доналд Тръмп и Тереза Мей стана и евентуалното облекчаване или пълно отменяне на санкциите срещу Руската федерация. Министър-председателят на Великобритания призова американския президент да не облекчава санкциите срещу Москва. Думите ѝ дойдоха на фона на предстоящия първи телефонен разговор между Тръмп и руския държавен глава Владимир Путин, който ще се проведе днес.

От своя страна Тръмп вследствие на журналистически въпрос коментира: „Рано е да се говори за санкциите. Искам добри отношения с всички държави. Искам страхотни отношения с Русия и с Китай. Това ще е позитивно, а не негативно“.

НП/по чужда преса