Новини

Доналд Тръмп: Моята работа не е да представлявам света. Моята работа е да представлявам САЩ

„Моята работа не е да представлявам света. Моята работа е да представлявам САЩ“, бяха думите, които Доналд Тръмп изрече при първото си обръщение към двете камари на Конгреса.

В своята реч пред Конгреса на САЩ президентът Тръмп набеляза важните стъпки по развитието на страната през следващите години. В речта си той потвърди първите актове на своята администрация и призова демократите да работят заедно с републиканците. Сигурност и тотална борба срещу външните и вътрешни врагове на Америка е приоритет на администразията на Доналд Тръмп.

Изграждането на стена с Мексико и възпрепятстване на неоторизираното влизане в Щатите започва преди определения срок. Речта на Тръмп бе прекъсвана от бурни овации и аплодисменти, с което мнозинството конгресмени показаха уважение към програмата му. От друга страна демократите се държаха очаквано хладно.

---

Здравната програма на Обама бе положена на унищожителна критика с конкретни примери и човешки съдби. Въвеждането на нова здравна система започва съвсем скоро в САЩ. Двадесет годишно момиче борещо се за живота си бе в галерията на Конгреса. Със ставане на крака сенаторите уважиха борбата й за живот.

„Ще работим с нашите съюзници, включително нашите приятели и партньори в мюсюлманския свят, за да унищожим този подъл враг от нашата планета“, заяви по повод радикалната ислямска групировка Тръмп. Израел е верен съюзник и критика към НАТО чуха конгресмените.

„Подкрепяме силно НАТО. Но нашите партньори трябва да да отговорят на финансовите си задължения. Очакваме от нашите партньори, независимо дали са от НАТО, Близкия изток или Тихия океан, за да заемат пряка и смислена роля в стратегически и във военни операции. И да плащат справедлив дял от разходите“, категоричен бе американският президент, допълвайки, че „на базата на нашите дискусии те започват да правят точно това“.

Американски тръби, американска стомана, американски миньори, американски работници. Това прозвуча от трибуната на Конгреса. Облекчение за бизнеса в Щатите и драконовски мерки за американски компании, които напускат страната.

Образованието бе друг акцент в речта на американския президент. Училища без дрога, училища достъпни за всички деца. Латиноси, афроамериканци и семейства в неравностойно положение имат право на образование за техните деца.

Думите „Всички ние сме създадени от един Бог“ бяха последвани от бурни аплодисменти.