Съзнание

Доналд Тръмп съкращава парите за фондации извън Щатите

Проектобюджетът на президента Доналд Тръмп предвижда 28-процентно съкращаване на парите за Държавния департамент и помощта на САЩ за другите страни, съобщиха американски медии. Това означава, че фондации като „Америка за България“ и други НПО-та по света ще останат без финансиране. Както е известно парите за тях идват от американския бюджет, отбелязват от Канал 3.

Повечето от тези НПО-та обаче не скриваха позициите си срещу настоящия американски президент по време на предизобраната кампания и открито лобираха за неговите конкуренти. Според авторите на проекта това ще повиши ефективността на финансовото управление. Спестените средства от външната политика и външната помощ ще отидат за отбраната и защита на границите.

Чрез структурите на прословутия милиардер Джордж Сорос помощите за чужбина отиваха на практика за дестабилизиране на държави и цели региони. Предстои обаче трудна битка за новия бюджет. Той трябва да бъде приет от най-малко 60 сенатори в 100-членния Сенат, горната камара на Конгреса. В същото време поддръжниците на президента там са 52-ма души. Няма гаранции, че проектът ще бъде подкрепен от всички републиканци сенатори, докато демократите със сигурност ще гласуват против.

НП