Новини

Доналд Тръмп определи действията на Владимир Путин

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп

определи като „гениални“ действията на президента на Русия Владимир Путин по отношение Украйна и нарече руския лидер „много разумен“, съобщават „Дейли мейл“ и „Индипендънт“.

Някои републиканци в САЩ се опитаха да хвърлят вината за кризата върху президента Джо Байдън, заявявайки, че Русия не е нахлувала никъде по времето, когато Тръмп беше президент.

Самият Тръмп също публикува по-рано туит, в който твърди, че отношенията му с Путин са щели да предотвратят кризата, посочва „Индипендънт“.

Няколко часа след това изявление

бившият президент заяви в радио предаване, че когато е научил, че Путин признава независимостта на сепаратистките региони Донецк и Луганск в Източна Украйна, си е казал: „Това е гениално“.

„Казах си: „колко е умно това“, посочва Доналд Тръмп.

В коментар на изказването

на бившия американски президент, говорителката на Белия дом Джен Саки заяви, че се стараят да не приемат съвети „от някого, който хвали президента Путин и неговата военна стратегия“.

По думите й от републиканците зависи да не политизират допълнително въпроса.

По-рано настоящият президент Джо Байдън

заяви, че ще има още по-строги санкции срещу Русия, освен наложените към две руски банки и забраната за търговия и инвестиции за сепаратистите от ДНР и ЛНР.

„Действията на руския президент са началото на руска инвазия в Украйна. Кой, за Бога, дава на Путин правото да обявява т.нар. нови държави на територия, която принадлежи на негови съседи?

Това е грубо нарушение на межуднародното право и изисква твърд отговор от международната общност. Ще започнем налагането на нови санкции, много по-сериозни от предишните от 2014 г.“, каза в обръщението си на 22 февруари Байдън.

dir.bg