Новини

Потоп ли е унищожил живота на Марс?

Европейската космическа агенция публикува снимки на следи от най-големия потоп на повърхността на Марс. Той е оставил канал с дължина 3 хиляди километра и ширина няколко десетки километра. Учените са направили откритието при изучаване на фотографиите на кратера Устър от космическия апарат „Марс експрес“. Този кратер се намира в близост до Златната равнина, която учените считат за дъно на марсианския океан, съществувал на Червената планета преди около 4 милиарда години.

Множество канали и каньони, обграждащи равнината, може да са били речни корита на марсиански реки, мислят планетолозите. Въпреки това след изучаване на снимките, направени от сондата „Марс одисей“, специалистите промениха гледната си точка, като предположиха, че това може да са следи от цунами. На това навежда формата на кратера Устър, който отгоре изглежда като остров, чийто граници са били залети от вода. Впоследствие водата е отишла нагоре по склона, което се вижда по стените на кратера.

За образуването на потопа допринесли огромните запаси от лед, намиращи се под повърхността на Златната равнина и в други райони на Марс. Според учените ледът се е разтопил преди около 3,5 милиарда години в резултат на изригване на вулкан.

БТА