Новини

Откриха океан и на Луната на Сатурн

Гравитационни данни, събрани от космическият апарат „Касини“, насочват, че Луната на Сатурн Диона вероятно има океан под повърхността. Според астрономи от белгийската Кралска обсерватория, ледената повърхност на Диона лежи върху океан, който е на дълбочина около 100 км.

Океанът на Диона вероятно е съществувал, откакто спътникът се е образувал. Според учените това е достатъчно време, за да има възможност за поява на живот. Заради дълбочината океанът не е достъпен за изследване, но специалистите се надяват от него да изригват струи на полюсите, както е на другите сатурнови луни Титан и Енцелад, които също имат водни басейни под повърхността.

„От първостепенна важност е контактът между океана и скалното ядро. Подобни взаимодействия осигуряват ключови хранителни съставки и източник на енергия, които са от първостепенна важност за появата на живот“.“ – каза Атило Риволдини, част от екипа изследователи.

saturn_system

Макар и сензорите на „Касини“ да не са достатъчно чувствителни да го измерят, според астрономите Диона вероятно осцилира като Енцелад. Гравитационното взаимодействие между планетите и луните предизвиква редовно изместване на пропорциите в кората.

Освен Титан и Енцелад, океани бяха открити на планетите Европа, Плутон и Церера.

Източник: БТА