26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Откриха нова скрита пирамида на маите

Каква е тайната, скрита в пирамидата El Castillo, построена от маите? Учени откриха трета структура във вътрешността и, а загадките на древния град Чичен Ица стават все повече.

Археолози са открили структура, скрита в основата на мистичната пирамида El Castillo (Замакът ) в древния град на маите – Чичен Ица. Предполага се, че тя е значително по-стара от външните две пирамиди и може да датира между 500 до 800 г. сл.н.е.

„Пирамида е тип руска кукла, Матрьошка“, така изследователи описват този древен монумент. През 1940г. екип от учени се натъква на стъпаловидна пирамида, която в основата си съдържа още една по-малка пирамида. Досега никой не е предполагал, че този древен постамент крие не една, а цели две по-малки структури.

Използвайки специална триизмерна томографична технология ERT-3D, екип от Националния институт по антропология и история на Мексико успява да засече находката през външната стена на голямата пирамида в Мексико. Според изчисленията новооткритата малка пирамида е висока 10 метра. Предстоят разкопки, които ще разкрият повече подробности.

„Важно е да имаме възможност да продължим с проучванията на тази структура в бъдеще, защото тя може да ни каже много за първоначалните обитатели на мястото“, казва археологът Денис Лорения Арготе от Националния институт по антропология и история на Мексико.

---

Археолозите смятат, че най-вътрешната пирамида е построена през период наречен „класически стил на маите“, неповлиян от други мезоамерикански цивилизации и култури.

Пирамидата El Castillo (Замъкът) на Чичен Ица е функционирала като храм в чест на бог Кукулкан, познат и като „Пернатата змия“, почитан в Мексико и Централна Америка. Според митологията той е бог на вятъра, слънцето и създател на хората в Мексико и Централна Америка.

В същото време той е създал Слънцето по време на една от предишните инкарнации на света. Описват го и като богът, който отишъл до подземния свят, откъдето донесъл костите на хората от предишните светове и след като ги полял със собствената си кръв ги превърнал в човешки същества. Той донесъл царевицата на хората и ги научил как да тъкат памук, как да полират нефрит и как да си правят мантии от пера. Благодарение на него хората получили знание за календара и движението на звездите.

---

Трите пирамиди били построени в три последователни фази. Като археолози датират голямата, външна пирамида от около 900г. сл. н. е. В книгата си „Изкуството и архитектурата на Древна Америка“ Джордж Кублер посочва, че междинната пирамида е построена приблизително 50 години преди външната конструкция.

Видимата структура, известна като El Castillo е широка около 59 метра от всяка страна. Междинната пирамида е с височина 20 метра и ширина 32 метра, а ялата структура е построена върху подземна река.

Експерти се опасяват, че огромният, 1000-годишен храм може да пропадне, тъй като се намира върху свлачище.

НП/ по материали на сп. Древни създатели