26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Хипотези

Откри ли андронният колайдер на Церн съществуването на призраци?

Големият адронен колайдер (ГАК) може би е най-невероятният научен експеримент в света. Той е с окръжност 27 км и ускорява протони до скоростта на светлината, докато те се сблъскат помежду си. Смаяни учени от цял ​​свят наблюдават субатомното разрушително дерби и записват какво се случва. До този момент, те са били свидетели на създаването на кварк-глуонна плазма (най-плътната материя след черните дупки), намерили са ключови доказателства срещу суперсиметрията и са открили Хигс бозона – резултат, който им донесе Нобелова награда за физика.

Повечето хора, най-вероятно, не са запознати с тези невероятни езотерични отркития на ГАК. Физиката на елемнтарните частиците просто не грабва интереса, както например го правят призраците. Поне 4 от 10 американци вярват в духове и най-вероятно много малко хора са запознати с ГАК. Но поне един физик твърди, че ГАК всъщност опровергава съществуването на призраци.

Споменатият физик е Брайан Кокс, преподавател по физиката на елемнтарнте частици в Университета на Манчестър и известен научен комуникатор във Великобритания. Скоро в интервя за радио на ВВС 4, съсредоточено върху науката и паранормалното, Кокс каза това по темата: „Преди да зададем първия върос, искам да направя изявление: ние не сме тук да говорим за съществуването на призраци, защото те не съществуват. Ако искаме да запазим някакъв модел на пренасяне на информация от живите ни клетки, трябва да определим внимателно каква сила го осъществява и как взаимодейства тя с частиците, от които са направени телата ни. С други думи, трябва да подобрим Стандартния физичен модел на елементарните частици , който се е изплъзнал на Големия адронен колайдер. Това е почти немислимо по енергийната скала на елемнтарнине частици, които си взаимодайстват в телата ни“.

Астрофизикът Нийл де Грас Тайсън, който също участва в предаването на ВВС, притисна Кокс да изясни думите си. „Ако разбирам това, което току-що заявихте, вие намекнахте, че ЦЕРН опровергава съществуването на духове.“ „Да“, бе лаконичният отговор на Кокс.

„Бих казал, че ако има някаква субстанция, която движи телата ни, кара ръцете и краката ми да мърдат, тогава тя си взаимодейства с частиците, от които са направени телата ни. И го виждам, тъй като сме направили измервания с висока точност на начините, по които частици си взаимодействат. Затова твърдението ми е, че не може да има такова нещо като източник на енергия, който да движи телата ни. “

Съществуват много научни обяснения, които ефективино развенчават паранормалното, но това е на съвсем ново ниво. Може би , ако призраци се лутаха във физическия свят, то със сигурност щяха да оставят пътеки, които да бъдат открити от физиците.

Автор: Рос Померой , RealClear Science