Новини

Диамантите съхраняват информация. Според учените те са „природна флашка“

Учени от Градския университет в Ню Йорк са открили, че диамантите могат да бъдат използвани за съхранение на информация. Според изследването скъпоценните камъни могат да се използват като „природна флашка“, където информацията се съхранява под формата на резки с размерите на атом, подреждани в 3D масиви.

Съдържанието в диамантите ще може да бъде разчитано чрез лазер, който разкодира резките в тях. Досега учените са пробвали да качват проста информация върху диаманти като черно-бяла снимка на Алберт Айнщайн например.

Резултатите от тези експерименти са показали, че скъпоценните камъни могат да бъдат използвани, за да се кодира в тях информация под формата на резки или дефекти, които лазерът може да разчете.

Диамантите съдържат примеси и други дефекти, чиято променлива концентрация и състав придава техния характерен цвят.

Д-р Марк Дохърти от Австралийския национален университет, който не е участвал в проучването казва, че техниката може да постигне по-висока информационна плътност чрез кодиране двоичен модел на информация (за разлика от квантовата информация). Това е вълнуващ случай, когато търсенето на следващата парадигма на квантови технологии дава нов аванс пред днешните класическите технологии.“

Диамантите имат голям потенциал, защото имат огромен капацитет, а учените могат да използват предимствата на тази технология в квантовите компютри.

Източник: Daily Mail