26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Дали извънземни ни държат в галактически зоопарк?

Изследователи в сферата на извънземния живот и интелект се срещнаха на конференция преди време в Cité des Sciences et de l’Industriem, научен музей в Париж.

Името на събитието идва от групата, която го организира, METI International, по-популярна като METI.

METI е изследователска и образователна организация, която създава и изпраща космически съобщения към извънземния интелект.

Теории, които стряскат

Някои от изследователите на конференцията имали потресаващи теории, включително и че човечеството е държано в галактически зоопарк от извънземни форми на живот, които ни наблюдават.

В интервю за Forbes, Жан-Пиер Роспер, уважаван изследовател и директор на Institut National de la Recherche Agronomique, обясни:

„Изглежда вероятно извънземните да налагат галактическа карантина, защото смятат, че би било разрушително за културата да научим за тях.“

„Когнитивната еволюция на Земята показва случайни характеристики, докато следва един предвидим модел.“

„Имайки предвид съчетанието на регулярните и случайните компоненти, можем да очакваме повторното и самостоятелно зараждане на интелект във Вселената.“

„Няма причина да смятаме, че хората са на най-високото възможно когнитивно ниво.“

Човечеството на показ в зоопарк?

Дъглас Вакоч, президент на METI, изглежда бе съгласен с тази хипотеза, казвайки пред Forbes: Може би извънземните наблюдават хората на Земята, точно както ние наблюдаваме животните в зоологическа градина. Как можем да накараме галактическите пазачи на зоопарка да се разкрият пред нас?

Ако отидем в зоопарк и внезапно зебра се обърне към нас и ни погледне в очите, и с копито ни предаде някакъв вид код, това би установило изцяло нов вид взаимоотношения между нас и зебрата.

Ние бихме се чувствали длъжни да отговорим. Можем да направим същото с извънземните, като излъчим мощни, информационни радио сигнали към близките до нас звезди.

Противоположно мнение

Критиците на тази теория твърдят, че това е просто оправдание на изследователите за това, че все още не са осъществили контакти с извънземни.

Този казус е познат на изследователите като „Великата тишина.“

Конкретната цел на събитието бе именно да бъдат обсъдени възможните причина, защо извънземните още не са осъществили контакт с нас.

На всеки две години уважавани учени, философи и социолози се събират да дебатират Парадокса на Ферми.

Това е противоречието между голямата вероятност за съществуването на извънземни цивилизации и липсата на доказателства за контакт с такива цивилизации. Главната тема тази година била предложената през 70-те години Зоо Хипотеза.

Според астрофизикът от обсерваторията в Париж, Даниел Бриот:

Историята ни показва, че срещите между двете цивилизации винаги да били опасни. Знаейки това, цивилизованите извънземни не биха се опитали да комуникират с нас.

Може извънземните цивилизации осъзнават, че комуникацията с друга цивилизация крие много рискове.

Или може би те смятат, че земните цивилизации не са достатъчно развити, за да получат знанията им.

anonews