26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Съзнание

Вестник Хюриет дейли: Турция се превръща в страна от третия свят

Турция се превърна в страна, която не може да опази живота на своите собствени граждани или на чуждестранните си гости, независимо дали те са туристи или дипломати. Сега тя може да се конкурира с Ирак или Афганистан по отношение на честотата на терористичните атаки и броят на жертвите. Това не е единственото нещо, което ускорява плъзгането на Турция към категорията „страни от третия свят“. Това не е просто усещане за несигурност или нестабилност, които ни заобикалят. Това е чувството на безнадеждност – характеристика на зле управлявани страни от третия свят – което е ключов показател за това накъде върви Турция. Така започва дългият анализ на вестник „Хюриет дейли нюз“.

Това, което буди особена загриженост, е фактът, че чувството на безнадеждност се превръща във все по-разпространено сред младите поколения. Еврим Кунан е директор за Близкия изток на Universum, изследователска група, активна в над 50 страни. Според проучване, проведено от тях сред младото поколение, най-голямата мечта, която имат повечето от тях, е да напуснат страната. „Вторият отговор, до който достигнахме, беше също толкова тъжен“, каза Куран в интервю, публикувано във вестник „Хюриет“. „Отговорът, който повечето дадоха на въпроса „Каква е най-голямата ви мечта? беше „Искам да бъда щастлив. „Да бъдеш щастлив не може да бъде мечта. Те се чувстват толкова притиснати в ъгъла и така нещастни, че те искат да бъдат щастливи. Те се опитват да преодолеят бариерите на безнадеждността и липсата на възможности, но не знаят как.“

Куран също така смята, че Турция става все „по-посредствена“, което е още една характеристика на страните от третия свят. „Това става не само в изкуството и литературата, но дори и деловата общност е все по-посредствена“, каза тя. Управниците на Турция вероятно нямат никакъв проблем с тази тенденция, защото едно общество, където цари посредствеността, е такова, което е по-лесно да бъде управлявано без прозрачност или отчетност.

Само преди десетилетие Турция беше ярката звезда на региона. Чужденци се надпреварваха да идват в Турция и представители на различни сектори от цял свят се стремяха да провеждат своите годишни срещи в Турция. Не можеше да се намерят никакви стаи в хотелите в Истанбул. Днес не само чужденците и младежите, но също и по-възрастните поколения от светските сегменти на обществото искат да напуснат Турция. Слуховете, че правителството може да наложи допълнителни специални данъци, насочени към по-високите доходи, увеличават безпокойството, за което никой не смее да говори публично.

Реториката на президента Реджеп Тайип Ердоган, че Турция е атакувана както от вътре, така и отвън, увеличава страха, че извънредните мерки, действащи срещу принципите на либералната пазарна икономика, биха могли да се реализират от правителството, позоваващо се на извънредни обстоятелства. Всичките тези страхове, които могат да се окажат неоснователни, са в съответствие с моделите на страна от третия свят.

„Всъщност аз не се съмнявам, че мнозина на Запад вече са категоризирали Турция като такива. Що се отнася до тези, които са останали в Турция, както беше казано по друг колега, или ние ще трябва да се съпротивляваме като избягаме, или просто да свикнем с това“, завършва овторът на анализа Барчин Йънанч от вестник „Хюриет дейли нюз“, цитиран от Бгнес.

 

Бгнес