26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Новини

Кибератаките в Европа – неизбежна реалност или изкуствен балон?

Значимо увеличение и все по-опасни кибератаки срещу сървъри на Европейската комисия отчита Брюксел за миналата година на фона на растящи опасения за възможна руска намеса в европейската политика, пише британският “Файненшъл таймс”. През 2016 г. са били регистрирани 110 опита за хакерски пробиви, което е с 20% повече в сравнение с 2015 г. От ЕК обаче отказват да коментират заподозрените им извършители.

Например Швеция е станала мишена на 100 000 кибератаки от страна на чуждестранни шпиони миналата година, обяви националната разузнавателна агенция. Шефът на шведското военното разузнаване на страната Гунар Карлсон неотдавна заяви, че Русия е най-големият източник на хакерски атака и операции за влияние в страната.

Френският военен министър Жан-Ив льо Дриан пък съобщи, че компютърни мрежи, свързани с отбраната, са били мишена на 24 000 кибератаки през 2016 г. Той не посочи източници на тези опити за хакване, но призна, че ще бъде наивно да се смята, че Франция е имунизирана за киберкампания като прицелената в изборите в САЩ, предаде Би Би Си.

Същевременно Литва, блокира плановете за създаване на частен център за данни за $60 млн. на нейна територия, след като контраразузнаването изрази безпокойство за връзки на акционери в съоръжението с руската Федерална служба за сигурност и възможност за достъп на агенти на Москва до планирания оптичен кабел.

Тези разкрития засилват безпокойството, че Русия може да се намеси в предизборната кампания в Холандия, Франция и Германия през следващите месеци, особено след като американските служби обвиниха Кремъл за хакерска и киберкампания срещу Хилъри Клинтън и в полза на Доналд Тръмп. Заради това президентът Барак Обама нареди 35 руски дипломати да напуснат САЩ.

Кремъл определи публикуваната част от доклада за руското хакване като “любителска” работа. “Голословните обвинения без абсолютно никаква подкрепа звучат на достатъчно любителски емоционално ниво, което едва ли може да се приложи за високопрофесионалната работа на висококласни спецслужби”, заяви говорителят Дмитрий Песков. Той добави, че Москва е “сериозно уморена” от опровергаването на тези обвинения, които “наистина заприличват на лов на вещици”.

по материали на BBC, Труд