Съзнание

Куба си взе сбогом с Кастро

Кубинците присъстваха на тържествената церемония, отдаваща почит на Фидел Кастро. Присъстваха предимно леви лидери на страни от Латинска Америка. Прахът на Фидел Кастро напуска столицата Хавана към Сантяго де Куба. Под погледа на Фидел Кастро и аржентинския му съратник и партизански лидер Че Гевара, чиито гигантски портрети се вееха над Площада на революцията, почти милионната тълпа отдаде окончателната си почит към „Команданте“.

Това се случи в отсъствието на повечето държавни глави от западните държави, но и на китайския президент, на руския, на иранския, макар смятани за „приятели“ на Куба. Студенти, държавни служители, полицаи и военни, много от тях отново в униформи за случая, изпълваха както емблематичния площад, така и околните улици.

София – хотел “Хемус”, зала “Преслав”

12 октомври 2024 г.

Как да управляваме успеха с НЛП похвати

Курс на Стойчо Керев

Заявете участие

„Да живее революцията!“, „Фидел, Фидел!“, скандираше тълпата малко преди началото на церемонията. „Днес хората от Латинска Америка са по-обединени от всякога!“, започна еквадорският президент Рафаел Кореа, който първи говори сред настоящите лидери на Латинска Америка от левицата.

Президентите на Венецуела Николас Мадуро, на Боливия Ево Моралес и Даниел Ортега на Никарагуа също присъстваха на церемонията, заедно с най-висшите кубинските лидери, включително президента и брат на Фидел, Раул Кастро.

Повечето западни лидери отклониха поканата да участват в церемонията, с изключение на гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Бта