Новини

Кометата, която промени развоя на цивилизацията

Внезапната поява на нови религиозни учения не е единствения социален катаклизъм, който някога придружавал приближаваща към Земята комета. Из целия свят се наблюдават едновременно несравними в своята жестокост периоди. Египет предприема покварна военна кампания със завладяването на териториите на днешен Израел, Либия и Ливан.  Хетите нападат съседите си на изток от Средиземноморието, в Сирия царството на митаните атакува Асирийците от Ирак, касите от северен Иран нахлуват във Вавилония, южен Ирак. Жителите на Армения яростно нападат всички в близост до територията им, а населението  на северозападното градче Харапа било унищожено от мародейски племена от Афганистан.

След всички тези ожесточения по целия свят, последвало сравнително затишие. Период на покой, който траел години наред. Според изследователи периодите на тежки военни и социални конфликти навсякъде по света, са породени от краткотрайни климатични промени, при които се наблюдава понижаване на глобалните температури. Произтичащата провалена реколта води след себе си недостиг на ресурси и подклажда зараждащите се стълкновения. Въпросът е каква е причината неблагоприятното време да продължи десетилетие, дори и повече?

Заплахите на живота и цивилизацията.

През 1985 година астрономът Карл Сейгън посочва комета от 1486 година пр. Хр. като Комета Понса Брукса (Comet 12P/Pons-Brooks) и изказва предположение, че отделилото се от нея парче се е сблъскало със земната повърхност. В резултат на експлозията в атмосферата се издигат частици и прах, които възпират проникването на слънчеви лъчи в продължение на много години. Така температурата на планетата ни рязко спада. Променя се хода на цивилизационната времева линия завинаги. Човечеството е изправено пред оцеляване или смърт. Но това може да е била само една от последиците при сблъсъка с кометата.

комета пирамиди

На международна конференция, проведена във Виена много учени дискутираха възможните опасности за живота на Земята при евентуален сблъсък на астероид или комета. Освен добре познатите бедствия като огнени стихии, цунами и вулканична буря, тогава е обърнато внимание и на опасните химикали, които влизат в състава на някои комети. Един от тях е антидиуретичният хормон, наричан още вазопресин, който предизвиква агресивно поведение у хората. И до днес не е ясно дали в състава на Комета 12 P/Понса Брукса има наличие на това вещество. Ако отговорът е положителен, то субстанцията, която навлиза в атмосферата ни и заразява хранителната верига, отчасти може да е причината за умопомрачителните кланета от нечуваните периоди на военни безредици в съчетание със студа сковал планетата в началото на 1400 пр. Хр.