Хипотези

Клуб 27. Проклятие или изпълнение на божествената воля?

Какво е общото между Джими Хендрикс, Джим Морисън, Кърт Кобейн и Ейми Уайнхаус? Безспорно отговорът може да е огромен талант, тълпи от фенове и оставена дълбока следа в историята на музиката. Но има една подробност, която може да ни накара да настръхнем – всички те напускат сцената на живота на 27-годишна възраст. И не са само те. 63 – това е номерът на музикантите, които изпяват последната си песен на 27 години.

„Клуб 27“ официално възниква като термин за края на световноизвестни певци и музиканти след смъртта на Кърт Кобейн.

---

И макар той да е едва шести член в т. нар. клуб, изказване на сестрата на вокалиста на Нирвана взривява медиите. Тя твърди, че още от малък, изпълнителят повтарял как един ден иска да влезе в „Клуб 27“. След думите й се появяват различни конспиративни теории, че Кобейн се е самоубил, за да подражава на вече заминалите си колеги.

Идеята за „Клуб 27“ затихва до смъртта на Ейми Уайнхаус през 2011 година. Вечно скандалната носителка на много музикални награди оставя след себе си поредната мистерия. 3 години преди да бъде намерена мъртва в апартамента си в Лондон, тя споделя пред близки, че се страхува да не свърши в „Клуб 27“.  След смъртта й, нейна приятелка твърди, че Ейми е очаквала този финал и не се страхувала да се присъедини към другите отишли си известни музиканти.

Другото общо за звездите, недоживели до 28-я си рожден ден, е рокендрола. По-голяма част от черния списък на „Клуб 27“ включва изпълнители от този жанр. Изследователи се опитват да намерят връзка между начина им на живот, тъй като повечето умират от свръхдоза или самоубийство, и числото 27, но логична такава не намират.

---

Нумеролози изтъкват факта, че самота и смърт са двете думите, свързвани най-често със значението на числото 27. А депресията и параноята са постоянни спътници на голяма част от рокендрол музикантите. От друга страна, 2+7=9 – число често свързвано с Дявола. Девет означава и „изпълнение на божествената воля“. Погледнато през тази призма, може да се каже, че вече натрупали слава и пари, световноизвестните звезди са изпълнили определена мисия. Така те са готови да напуснат този свят.

Досега никой не е успял да подреди парченцата на пъзела, който да може да разкрие защо точно на тази възраст определени представители на гигантската индустрия на шоубизнеса си отиват. Дали става въпрос за заговор, проклятие или злополучна случайност?

НП/ Преслава Рангелова, стажант редактор