България

ЦРУ е следило 150 IP адреса в България

Централното разузнавателно управление е проследявало 150 IP адреса в България. Българската национална телевизия съобщава за съществуването на списък с български IP адреси, качени на сайта на „Уикилийкс“ в секцията „Трезор 7“. Под това наименование организацията огласи документи, в които се твърди, че ЦРУ е следило хиляди телефони, компютри и телевизори на обикновени потребители. От БНТ съобщават, че в списъка, в който има хиляди IP адреси от целия свят, са открили 150 от България.

В листата присъстват IP адреси на най-големите интернет-доставчици в България, телекомуникационни компании, банки и университети. Според „Уикилийкс“ и експерти, най-вероятно IP адресите на тези институции и фирми са били „зомбирани“ – използвани за следене на трети компютри и устройства.

Най-вероятно фирмите и институциите в списъка не са знаели, че в техните компютри е проникнато чрез зловреден софтуер и че са използвани, или са били готови да бъдат използвани за следене и шпионаж на други хора, поясняват експертите, цитирани от БНТ.

Други експерти твърдят, че компютрите, чиито IP адреси са в списъка, са използвани предимно за атаки към трети компютри или системи.

Една от фирмите, чието IP е в списъка, е  компанията „Лирекс“, която подаде заявление да достави машините за гласуване на предсрочните избори у нас.

НП/ БНТ