Съзнание

Чудесата на пиренейските скали и страната на катарите

Югозападната част на Франция е свързана с множество средновековни загадки от историята на християнството. 

Известно е, че регионът е наречен “Страната на Катарите”. А в самото подножие на Пиренеите лежат ред неразкрити тайни.

Именно там се намира и известният град Лурд, едно от най- важните места за християните в световен мащаб.

Градът е известен със светилищата на Дева Мария, които милиони хора посещават всяка година. Поклонниците могат да пият или да се пречистят с водата от източник в пещерата Масабиел.

Преди известната за града 1858 г., Лурд е село със скромно население.  Счита се за едно от най-труднодостъпните места във Франция.

Въпреки тези условия Лурд е обитаван още от праисторията и епохата на Римската империя. Замъкът Мирамбел, преустройван неколкократно, се е считал за непревземаема крепост. 

Загадката на 1858 година

Според свидетелствата на мястото наречено “Масабиел“, (буквално “стара скала“ в пещера), Богородица се явява 18 пъти на четиринадесет годишна девойка с име Мари-Бернард Субиру, наричана накратко Бернадет.  

Още преди чудото, пещерата  е била известна сред местните с легендарното си минало, а именно разкази за жалки стонове и мистериозни светлини.

Виденията, свързани с Дева Мария следват едно след друго в периода от 11 февруари до 16 юли 1858 г. Споменава се, че последната поява се запечатва в световното съзнание. Съществуват няколко обяснения за това.

Първо, виденията се осъществяват пред група свидетели, които разнасят видяното навсякъде. А случаят с младата Бернадет се превръща в предмет на обстойно проучване. 

Също така, епископът на Тарб, Монсеньор Лоранс, отначало изненадан от феномена впоследствие е убеден в истинността на виденията.  

Католическият свят следва масово тези вярвания  

Не на последно място е построяването на железопътната линия в Лурд през 1866 г., което улеснява пристигането на поклонниците.

И накрая, влияние оказва и контекстът на епохата, а именно възвръщането на моралния ред в полза на римокатолицизма.  

Събитията в Лурд създават предпоставки за появата на светилища в Марсилия (Нотр-Дам дьо ла Гард), в Париж (Сакре-Кьор, Монмартър) и в Лион (Нотр-Дам дьо Фурвиер).

Търговски трик или достоверност

Дълго време, чудесата на Лурд  са омаловажавани, тъй като се приема като място за религиозна търговия.

Именно тази търговия обаче помага на населението на Лурд, което в миналото се е нареждало сред най-бедните във Франция.  

Девата от Лурд помага на повече от 60 човека и случаите на изцеление са регистрирани официално.   

Виденията на Бернадет са сертифицирани и остават неоспорвани и до днес. Някои автори се опитват да обяснят ситуацията чрез феномена на масовите вярвания.  

В множество източници обаче, Пиренейските пещери се смятат за дом на феерични същества, точно както самата “Стара скала”, която днес е синоним на Богородично обитание.  

lieux.loucrup65.fr