Новини

Христос не е създавал своя религия? Възстановявал е старо учение

Учени откриха сензационна находка, която се определя за първото писмено доказателство за живота на Исус Христос. Древният комплект от табли показва най-ранния портрет на Исус Христос, който е приблизително на 2000 години. Металните „страници”, подвързани с пръстени, са били открити в Йордания през 2008 година от местен бедуин. В тях се споменават Исус Христос и неговите последователи.

---

След детайлен анализ на оловото и превод на думите върху него, учените Дейвид и Дженифър Елкингтън стигнали до заключението, че таблите датират от времето, когато Исус е проповядвал. Това, което те разкриват, може да се окаже сензационно не само за християнския свят, но и за евреите и мюсюлманите. В таблите е написано, че Исус не е създавал своя религия, а е възстановявал стара традиция от времето на Цар Давид, датираща отпреди хиляда години.

---

В текстовете се споменава, че Богът, на който Исус се е кланял, е бил както мъж, така и жена. Самата книга е базирана върху идеята, че Исус е насърчавал поклоненията в Храма на Соломон, където се е вярвало, че може да бъде видяно лицето на Господ.

Едната от книгите има прилики с описанията на „Откровение“ (Откровението на Йоан, Откровение на свети Йоан Богослов или още Апокалипсис). Тя има седем печата.

Авторите на мащабното проучване Дейвид и Дженифър Елкингтън полагат усилия за признаването на кондиките и тяхната защита. Но, според тях, евангелистки християни се опитват да ги заклеймят като фалшиви, обобщава авторът на статията.

Артефактите са открити в отдалечена част на Йордания, в която бежанци сподвижници на Христос са се укрили след падането на Йерусалим, допълва още изданието.

НП/DM