България

Чипирането на домашните кучета е задължително. Глоби заплашват стопаните

С 200 лева ще бъде глобяван всеки стопанин на куче, който не сложи чип на домашния си любимец. Санкцията е факт, след като изтече гратисният период от една година за влизане в сила на промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Същевременно служители на Столичния инспекторат тръгнаха на проверки в градини и паркове. Те следят за чипове и документи на четириногите. Нарушителите ги заплашват глоби между 50 и 500 лева.

Поставянето на чипа, съдържащ 15-цифров уникален код е задължителен за всички кучета навършили 4 месеца или в рамките на 7 дни от придобиването му. При промяна на адреса или стопанина, собственикът е длъжен в рамките на 2 месеца да ги подаде към системата чрез своя ветеринарен лекар. Изключение от закона има за котките и порчетата. За неспазването на Закона са предвидени и глоби.

Санкции могат да бъдат налагани от Българската агенция по безопасност на храните, районните инспекторати и общинските отдели по „Екология“. Важно е стопаните да знаят, че след като животното бъде чипирано, то трябва да бъде регистрирано в данъчната служба по местоживеене. А също и да се плаща такса за притежаването му, чийто размер се определя от съответната община.

В София тя е 24 лева на година. От данък са освободени кастрираните животни, кучетата на инвалиди, служебните кучета, животните на Българския червен кръст. Овободени са и тези, които охраняват селскостопански животни.

НП/Крос