26 април 2024

Среща с приятелите на "Новото познание" в Германия, Мюнхен, Хотел "Крафт"

Записвания на телефон
+4917687889777

Здраве

Чипират ли ваксинираните в Швеция? Фактите са следните

Новите публикации за имплантиране

на чип, свързано с Covid-19 се базират на видео, публикувано в www.scmp.com в средата на ноември 2021 г. 

В него се обяснява как шведска компания разполага с чип, който може да съдържа информация за ваксинационния статут на човека, в чиято ръка е поставен.

Във видеото Ханес Сьоблад (Hannes Sjoblad) управляващ директор на компанията DSruptive Subdermals, която е разработила чипа, казва, че става дума да улеснение във всекидневието. Пести се време от търсене на сертификата за имунизация, а и няма как да бъде загубен.

Той показва как при докосване на смартфон

до мястото на импланта на телефона се появява сертификатът му за ваксинация. Чипът използва технология, която компанията усъвършенства от години.

Технологията NFC (Near Field Communications) е като при безконтактни кредитни карти или мобилни плащания. Тя е създадена за лесно споделяне на информация между различни устройства, които я поддържат.

Работи по принципа на радиочестотната идентификация. Имплантираният чип е пасивен – няма батерия или някакво собствено излъчване.

За да бъде прочетена информацията

в него, четецът, който все по-често е смартфон, трябва да е на разстояние до 4 см. Следователно местоположението на човек с такъв чип не може да бъде определяно дистанционно.

Всъщност видеото в англоезичния сайт на „Саут чайна морнинг пост“ от миналия месец показва ново приложение на чипиране, което прилагат в Швеция от години, но изглежда не е станало много популярно.

Сега обаче покрай Covid пандемията

и сертификатите за ваксиниране интересът към темата се завръща. И сериозни медии като Агенция Франс прес направиха нови материали за „шведската компания, която предлага Covid сертификат под кожата“.

Ханес Сьоблад, който впрочем е и сред шефовете на базирания в Стокхолм хъб за стартъп компании „Епицентър“ (Epicenter), казва пред АФП, че чипът струва 100 евро, по-усъвършенстваните са по-скъпи, но могат да се носят 20,30, 40 години. И да бъдат махнати по всяко време.

По-рано този месец АФП също пусна видео за новото приложение на чипирането в Швеция.

Всъщност имплантиране на чипове

в хора в Швеция се прави още от 2014 г., доста преди появата на Covid-19. Сред новаторите в областта са компаниите в хъба Epicenter. Международният интерес към чипирането в Швеция като че ли бележи пик в периода 2017-2019 г.

В публикация на CNBC от 3 април 2017 г. се казва, че чипове импланти ще служат за отваряне на врати, управление на принтери, дори притежателите им могат да си купят смути с едно махване на ръката.

През 2018 г. Business Insider публикува

друга статия, с прикачен видеоклип от АФП, който показва, че националната шведска железница сканира ръцете на пътниците, които имат биометрични чипове, за да разберат платили ли са билета си за пътуване. 

В друго видео на AFP, публикувано преди 3 години от Business Insider е заснета жена, която отваря вратата си чрез имплантирания в ръката си чип, дори влиза във фитнес зала. Дойче веле също не пропуснаинтересната тема през 2018 г.

Микрочиповете са описани

и от Моа Патерсен в книгата The Swedish Chipping Phenomenon, публикувана от университета в Лунд през 2019 г. В нея авторката споменава, че „Швеция е уникален пример за страна, в която микрочипирането е прието на социално ниво“. 

В книгата е описано, че в периода от 2014 г. до 2018 г., близо 5500 шведи са поставили чипове в ръцете си.

Новинарският сайт eufactcheck.eu също публикува свой материал за микрочипове в Швеция. В публикацията с последна актуализация на 15 май 2020 г. журналистката Паскал Дейвис пише, че „хиляди хора в Швеция поставят малки микрочипове под кожата си“.

Тя констатира, че чиповете

могат да заменят традиционните ключове, карти, лични документи и дори билети за влак. Описва и „партита за имплантиране“, организирани още през 2014 г. от шведската група за биохакинг Bionyfiken.

В статията се цитира съоснователка на шведска компания, специализирала се в поставянето на импланти, според която най-голям е бил интересът към поставяне на чипове в периода 2014-2016 г., като след това е намалял.

Заключение

Твърдението „В Швеция започнаха да поставят чипове на ваксинирани срещу Covid-19“ е подвеждащо. Чип може да си постави всеки, не само ваксинираните, което е валидно през последните 7 години.

Целта е улеснение в ежедневните дейности на хората, като отваряне на врати, разплащане в магазини, закупуване на превозни документи, включително и информацията за Covid статуса на човека.

Но дали това е начинът да сме по адекватни на времето, в което живеем? 

по bnr.bg