Новини

Черните дупки, които могат да променят живота ни

Учени от университета Тиендзин

в Китай предполагат, че малките черни дупки могат да се превърнат в нов източник на енергия за човечеството.

Проучването, подробности за което вече са достъпни на arXiv и скоро ще бъдат публикувани в списанието Physical Review D, предлага вълнуващи перспективи за използване на тези мистериозни обекти като акумулаторни батерии и ядрени реактори.

Учените Zhang-Feng Mayu и Rong-Qiu Yangu смятат, че черните дупки могат да станат активни източници на енергия.

Техните теоретични изчисления предполагат,

че използването на черни дупки като батерии може да бъде нов подход за генериране на електрическа енергия.

Същността на предложението е, че черните дупки имат изключително силна гравитационна сила и на теория тази сила може да се използва за генериране на електрическа енергия.

Учените предлагат черните дупки може се използват в бъдеще като акумулаторни батерии, преобразуващи гравитационната енергия в електрическа.

Изследователите също така разглеждат

първичните черни дупки, което предполага, че те може да са се образували от свръхплътност на първичната плазма след Големия взрив.

Това отваря нови хоризонти в изследването на тъмната материя, тъй като първичните черни дупки стават потенциални кандидати за обяснение на природата на тази мистериозна форма на материя.

Въпреки че тази идея е вълнуваща,

има технически предизвикателства и ограничения. Малките черни дупки са податливи на радиацията на Хокинг, което може да доведе до бърза загуба на маса.

Изследователите обаче твърдят, че черни дупки с определени размери могат ефективно да се допълват и презареждат, което им позволява да се използват като източници на енергия.

Според изчисленията на учените черна дупка с размер на атом и тегло от 10^15 до 10^18 килограма може да преобразува до 25 процента от масата си в енергия, което е сравнимо с ефективността на съвременните слънчеви панели и ядрени реактори .

Дали някога ще успеем да се възползваме от този потенциал остава открит въпрос…